Directeur VKBN: 'Dit stelsel werkt alleen als iedereen zijn rol pakt'
24 april 2025
Bob Gieskens gaf een interview aan Bouwwetten.nl, een titel van Vakmedianet, dat ook Cobouw uitgeeft. Het gesprek ging over gelijkwaardigheid, de kosten van kleine bouwprojecten en de plannen van de VKBN. Het artikel dat Yvonne Ton schreef, lees je hier.
De meeste kinderziektes zijn er na goed een jaar Wkb inmiddels wel uit, maar het is nog te vroeg om te kunnen beoordelen of het systeem van kwaliteitsborging echt goed functioneert. Dat zegt Bob Gieskens, die eind vorig jaar begonnen is als directeur van de Vereniging KwaliteitsBorging Nederland (VKBN). “We zitten midden in het proces en zijn nog volop aan het leren”, stelt Gieskens. “Of het stelsel doet wat het moet doen, daar moeten we aan het einde van het jaar wel uitspraken over kunnen doen. Dan zijn we twee jaar bezig, waarvan één jaar echt vol.”
Of de kwaliteit van gebouwen er ook op beter wordt, blijft lastig te beoordelen, denkt hij. Voor een goed oordeel zou je bijvoorbeeld ook moeten weten bij hoeveel projecten een kwaliteitsborger geen verklaring van gerechtvaardigd vertrouwen kan afgeven of pas na herstelwerkzaamheden. Cijfers over oplevergebreken worden al heel lang bijgehouden, maar geven in zijn ogen maar een beperkt beeld van bouwkwaliteit. “Zeker zeventig procent van de oplevergebreken is niet gerelateerd aan bouwregelgeving.”
Markt groeit
Dat de Wkb herhaaldelijk werd uitgesteld en na de uiteindelijke invoering traag op gang kwam, betekende veel onzekerheid voor de kwaliteitsborgers over de hoeveelheid werk die ze konden verwachten en wanneer. Gieskens: “We zien de markt nu nadrukkelijk groeien. Eerst waren er drie instrumentaanbieders, nu al zeven.” Ook het aantal geregistreerde kwaliteitsborgers is inmiddels flink toegenomen tot inmiddels ruim zeventig, zo blijkt uit het register vantoezichthouder TloKB(Toelatingsorganisatie Kwaliteitsborging Bouw).
Zijn indruk is dat de meesten voldoende werk hebben, al zit het werk doordat het aantal projecten onder de Wkb langzaam op gang kwam nog vooral in de voorfase. Omdat de gemiddelde bouwtijd wel een jaar in beslag neemt, is het aantal afgegeven verklaringen van gerechtvaardigd vertrouwen van kwaliteitsborgers nog maar gering. Gieskens verwacht wel dat dat aantal snel zal toenemen, gezien de jaarlijkse woningbouwopgave.
Gelijkwaardigheid
De praktijk leert dat de wet nog wel de nodige discussiepunten oplevert voor kwaliteitsborgers en hun opdrachtgevers, constateert de VKBN. Behalve over de gevolgklasse (wel of niet gevolgklasse 1) gaan die vooral over gelijkwaardigheden, oftewel technisch gelijkwaardige maatregelen om te voldoen aan de eisen het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl).
Wanneer er een beroep wordt gedaan op gelijkwaardigheid wat betreft constructie of brandveiligheid, valt een bouwwerk niet onder gevolgklasse 1. “Dat lijkt eenvoudig, maar in de praktijk zien we dat daar verschillen van inzicht over bestaan en dat niet iedere gemeente daar op dezelfde manier naar kijkt. Een discussie over of er wel of niet sprake is van een gelijkwaardige oplossing, kan heel vervelend uitpakken voor alle betrokken partijen en dus ook de kwaliteitsborger”, zegt Gieskens.