VKBN Opinie: Reactie op brief Minister Keijzer aan Eerste Kamer over Wkb
28 april 2025
Minister Mona Keijzer heeft in haar brief aan de Eerste Kamer bevestigd vast te houden aan een gefaseerde invoering van de Wkb. Hier lees je de opinie van VKBN over dit onderwerp.
Minister Mona Keijzer heeft in haar brief aan de Eerste Kamer bevestigd vast te houden aan een gefaseerde invoering van de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb), met nadruk op monitoring en evaluatie. Ze reageert daarmee niet op de ongefundeerde bezwaren die voortkomen uit verouderde proefprojecten van vóór de invoering. VKBN onderschrijft dit standpunt en benadrukt het belang van besluitvorming op basis van actuele feiten, zeker in deze cruciale fase.
Een terugtrekking uit het huidige traject zou ons terugbrengen naar de situatie die juist aanleiding was voor de invoering van de Wkb: de noodzaak om de bouwkwaliteit in Nederland structureel te verbeteren. Die noodzaak is nog altijd onverminderd actueel. De wet is dus relevanter dan ooit.
VKBN pleit daarom voor het voortzetten van de gekozen koers. Dit biedt niet alleen houvast, maar ook vertrouwen aan marktpartijen die de afgelopen tien jaar hebben geïnvesteerd in het nieuwe stelsel.
Het is op dit moment te vroeg om definitieve conclusies te trekken. Wij waarderen dan ook de oproep van onder andere de VNG en de Vereniging Bouw- en Woningtoezicht om door te gaan met de implementatie. Samen met deze en andere partijen werken wij voortdurend aan verbetering van het stelsel en de borgingspraktijk.
De sector bevindt zich nog in de leerfase van de invoering. Het ophalen en delen van ervaringen is cruciaal om tot een feitelijk en evenwichtig beeld te komen. VKBN zet zich in voor zorgvuldige monitoring en evaluatie van de invoering van de Wkb, zodat knelpunten tijdig gesignaleerd en aangepakt kunnen worden. In dit proces werken we nauw samen met onder andere de TloKB en het Ministerie van VRO.
We roepen op om het stelsel de tijd te geven zich te bewijzen. Ondanks de uitdagingen laten de eerste ervaringen zien dat het systeem werkt. Er zijn diverse positieve voorbeelden waarin de meerwaarde van de Wkb duidelijk zichtbaar is. VKBN zal deze successen de komende periode actief onder de aandacht brengen.
Net als de minister en diverse Kamerleden onderkennen wij dat er zorgen bestaan over de kosten van kwaliteitsborging bij kleinere projecten, zoals verbouwingen. Wij nemen deze zorgen serieus en werken aan passende oplossingen, uiteraard met behoud van onafhankelijke borging leidend tot gerechtvaardigd vertrouwen in de bouwkwaliteit. Binnenkort volgt hierover meer informatie op onze website.
Onze ambitie is een sterke samenwerking tussen instrumentaanbieders, kwaliteitsborgers, bevoegd gezag, opdrachtgevers en aannemers. Alleen dan kan het nieuwe stelsel zijn volledige potentieel bereiken. De Wkb is een kans om de bouwsector duurzamer, efficiënter en toekomstbestendiger te maken. Samen kunnen we bouwen aan een sector waarin kwaliteit niet alleen geborgd, maar ook aantoonbaar verbeterd wordt. Doe met ons mee – laten we samen de Wkb tot een succes maken!