Casus ingebracht bij Wkb-overleg

8 juli 2025

Namens VKBN was Bob Gieskens op 13 juni aanwezig bij het Wkb-overleg. De aanwezige organisaties bespraken de zorgen die in het mondeling overleg van de Eerste Kamer met minister Keijzer werden benoemd, zoals het maatwerkvoorschrift voor het ingebruiknamebesluit en de informatiepositie van de gemeente.

Casus ingebracht bij Wkb-overleg

Ook heeft de VKBN samen met VNG een casus ingebracht over kwaliteitsborging bij een reeds afgerond bouwwerk, naar aanleiding van een vraag van een van onze leden.
De belangrijkste vragen in die casus zijn: hoe moet een kwaliteitsborger hiermee omgaan? Welke rol heeft de gemeente? En wat is het handelingsperspectief wanneer de borger mogelijk geen verklaring kan afgeven? De volledige casus lees je in deze PDF: Casus voor inbreng in Wkb-overleg juni 2025.

Conclusies uit het overleg

De casus is tijdens het overleg besproken. De conclusie luidt dat er in dit specifieke geval geen andere mogelijkheid om het bouwwerk te legaliseren is, dan achteraf kwaliteitsborging toe te passen. De situatie komt niet in aanmerking voor een maatwerkvoorschrift voor ingebruikname. Het betreft namelijk een afwijking die niet als ondergeschikt kan worden beschouwd: er is gebouwd boven de maximaal vergunningsvrije hoogte en/of in afwijking van het goedgekeurde ontwerp.

Volgens het Wkb-overleg zijn er voldoende mogelijkheden om de bouwkwaliteit alsnog achteraf vast te stellen, ook al kunnen daar extra kosten aan verbonden zijn. Dat betekent dat een kwaliteitsborger in dit soort gevallen een cruciale rol speelt in het alsnog mogelijk maken van ingebruikname.

Aandachtspunten vanuit VKBN

Bob Gieskens, directeur van de VKBN, benadrukt enkele belangrijke punten voor kwaliteitsborgers die met een vergelijkbare situatie worden geconfronteerd:

  • Word je als kwaliteitsborger gevraagd om een (deels) voltooid bouwwerk te borgen? Dan is dat voor de initiatiefnemer vaak het enige alternatief voor slopen en opnieuw beginnen. Dat vraagt om een zorgvuldige en transparante aanpak.
  • Wees extra alert op risico’s die samenhangen met onderdelen van het bouwwerk die al aan het oog zijn onttrokken. De fundering en de constructieve veiligheid zijn hierbij van groot belang, maar zeker niet de enige aspecten die aandacht verdienen.
  • Wanneer aanvullend onderzoek nodig is om voldoende vertrouwen in de bouwkwaliteit te verkrijgen, benoem dit dan nadrukkelijk in je offerte.
  • Blijkt tijdens het proces dat je mogelijk geen verklaring kunt afgeven? Communiceer daar dan tijdig en transparant over, zowel met de initiatiefnemer als met het bevoegd gezag.

De praktijk van kwaliteitsborging blijft zich ontwikkelen, ook in complexe situaties achteraf. Zo blijkt wel uit deze casus. VKBN blijft zich inzetten voor duidelijke kaders en praktische ondersteuning voor kwaliteitsborgers in het veld.

Deel dit bericht


Terug naar overzicht