Over ons

De VKBN streeft ernaar om met haar leden een optimale uitvoering van de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (hierna: Wkb) te realiseren. Om dit te realiseren zorgt zij ervoor dat binnen de Vereniging, zover als de onafhankelijkheid van de partijen dat toelaat, kennis gedeeld wordt en knelpunten worden geadresseerd zodat het systeem blijvend doorontwikkeld kan worden. Daartoe coördineert de VKBN de input en de belangen van de private sector, stemt af met de wetgever, vertegenwoordigers van het bevoegd gezag en de bouwsector en is daar waar unanimiteit binnen de onderscheiden Kamers aan de orde is de spreekbuis van de private sector.

Over ons

De VKBN probeert haar doelen onder meer te bereiken door actief en transparant te handelen richting de aangesloten leden en alle stakeholders met heldere lijnen en afspraken. Waarbij het lidmaatschap van de vereniging gaat functioneren als een bevestiging van kwaliteit en betrouwbaarheid.

De leden van de VKBN zijn organisaties die zich professioneel bezighouden met kwaliteitszorg in de bouw (zowel vormgeven als uitvoeren). Het lidmaatschap van de vereniging staat voor een bevestiging van kwaliteit en betrouwbaarheid. Voor zover de onafhankelijkheid van partijen dat toelaat zal kennis worden gedeeld ten behoeve van een blijvende doorontwikkeling van de systematiek. De VKBN is zich bewust van de enorme bouwopgave waar Nederland voor staat en neemt haar verantwoordelijkheid om hier een bijdrage aan te leveren!

Hoe ziet de VKBN eruit?

De vereniging heeft een bestuur, instrumentaanbieders, kwaliteitsborgers, dienstverleners kwaliteitsborging, een adviesraad en een bedrijfsbureau.

Afbeelding met tekst, schermopname, Lettertype, lijnAutomatisch gegenereerde beschrijving

Bestuur VKBN

Het Bestuur van de VKBN bestaat uit vier personen:

V.l.n.r. Paul Roosen, René de Kwaadsteniet, Jos Rooijakkers en Ton Jans

Het Bestuur heeft de dagelijkse leiding over de VKBN. Zij hebben allen wortels in organisaties die met hun dienstverlening direct verbonden zijn aan de uitvoering van de Wkb.

Om de belangen van de VKBN-leden hebben de bestuursleden elk zitting in diverse overlegorganen waaronder: Adviesraad en Gebruikersraad TloKB, Aanjaagteam STIPP, Wkb-overleg van BZK, Strategische Adviesraad Ketenstandaard, de monitoringsgroep Wkb, het Wkb-overleg met het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en het bestuurlijk overleg met VBWTN.

Kamers

De Kamers hebben als doel onafhankelijk de belangen van zowel instrumentaanbieders als kwaliteitsborgers te dienen en zijn gezamenlijk vertegenwoordigd in een Bestuur.

Een afvaardiging van de Kamers heeft zitting in het Bestuur van de vereniging. De Kamers beogen, naast de algemene doelstellingen, de onafhankelijke belangen van respectievelijk de instrumentaanbieders en de kwaliteitsborgers te behartigen.

Bedrijfsbureau

Ten behoeve van de uitvoering van haar programma heeft de VKBN een bedrijfsbureau dat is uitgerust om professioneel invulling te geven aan de beleidsmatige opgaven en de technische opgaven waarvoor de VKBN zich gesteld ziet.

Het bedrijfsbureau is het algemeen secretariaat voor de VKBN en ondersteunt het bestuur en de leden in hun kennisontwikkeling, informatievoorziening, belangenbehartiging en samenwerkingsverbanden.

Adviesraad

In de Adviesraad zitten onafhankelijke vertegenwoordigers van (branche)organisaties die op strategisch niveau verbonden zijn met de VKBN. De adviesraad is de spiegel voor het bestuur op het gebied van strategische koers, tactisch beleid, samenwerking met de keten en ontwikkelingen in de sector. De adviesraad is geen formeel toezichtsorgaan, maar ondersteunt het bestuur door constructief kritische reflectie, door signalen en vragen vroegtijdig in te brengen in het beleidsproces en door vanuit hun eigen perspectief integraal mee te denken met beleidsthema’s en vraagstukken.

Ambitie en doelen

De VKBN is opgericht met als ambitie om samen met haar leden de Wkb optimaal te implementeren en uit te voeren, om als serieuze gesprekspartner gewaardeerd te worden én om de belangen van de leden te behartigen.

De vereniging wil de ambitie invulling geven door:

  • bij te dragen aan sector, via:
    • optreden als spreekbuis van de leden voor afstemming met de wetgever, vertegenwoordigers van het bevoegd gezag en de bouwsector.
    • delen van technische kennis t.b.v. het realiseren van een gedragen en gerespecteerde standaard van werken.
    • informeren van de (bouw-)markt over wat kwaliteitsborging betekent voor de sector.
  • te helpen bij de (door)ontwikkeling en de implementatie van het stelsel, via:
    • faciliteren van kennisdeling.
    • bijdragen aan het constateren en oplossen van knelpunten en vraagstukken.
    • coördineren van de input en de belangen van de leden.